Bio

Molli-mies

Lipa Liukkonen on varjoissa kulkeva robinhood, joka laulaa nelikymppisen suomalaismiehen elämästä. Koetut elämän seikkailut nivoutuvat lauluissa yhteen ironista pilkettä unohtamatta.  – ”Mä kuuntelen ja katselen ihmisiä. Mitä ne puhuvat kahviloissa ja kaupan kassalla, ja poimin sieltä asioita, joista maalailen verbaalisesti maisemaa. Toisinaan myös sepitän fiktiivisiä tarinoita ja luon itse ihmiskohtaloita. Joissain lauluissa kerron mitään salaamatta myös vaiheita omasta elämästäni. Haluan antaa lauluillani lohturukouksia kuulijoille ja olla keikoilla ihminen ihmisille”.

Laitakadun kulkijat -yhtyeen kanssa esiintyvän Lipa ensimmäinen single Mustaa jäätä julkaistiin talvella 2022, ja jatkossa on odotettavissa myös koko albumin verran melankolista, popahtavaa countryrokkia. Molli-mieheksi itseään kuvaileva Lipa sanoittaa ja säveltää itse kappaleensa, mutta taustalta löytyy myös joukko alan ammattilaisia. Tuottajiksi on valikoitunut Petri Kokko ja Samuli Turunen, jotka vastaavat vuorollaan laulujen sovittamisesta, äänittämisestä ja miksaamisesta, riippuen minkä tyyppistä biisiä on työn alla. Kappaleilla studiomuusikkoina ovat vierailleet Anssi Nykänen ja Teijo Jämsä (rummut), Harri Rantanen (basso), Jari ”Heinä” Niemenen, Arto Lappalainen ja Juki Harju (kitarat), Antti Kleemola (piano), Pekka Kuorikoski sekä Nina Tapio (taustalaulut).

Laitakadun kulkijat -yhtye sai nimensä Lipan ristiriitaa ihmisissä herättävän olemuksen mukaan. 193 cm äijän retale voi joidenkin mielestä olla pelottava ilmestys, joten ihmiset voivatkin siis itse lähteä keikoille ottamaan selvää, kummalla puolella katua kuljetaan. Onko kyseessä siis riehuva karhu, vai lutuinen nalle? Lipalle on kertynyt takataskuun keikkakilometrejä jo yli 1500 keikan verran. Suomea on kierretty Rattle-yhtyeen kanssa vuosina 1993-2010, jossa hän kirjoitti biisit, lauloi ja soitti kitaraa. Vuodesta 2007 lähtien Lipa on toiminut Disco Inferno -showbändin kitaristi-liiderinä. Soolotuotanto on odottanut oikeaa hetkeä ja vuonna 2022 oli tullut aika raottaa miehen mielen maisemaa.

Kuinka kaikki alkoi

Mä olen jo vuosia tehnyt biisejä ja äänitellyt niitä kotistudiossa. Hyvää palautetta on tullut milloin mistäkin, mutta en ole oikein koskaan ollut niin tosissani, että olisin lyönyt isompaa vaihdetta sisään. Olen vain rämpytellyt omaksi ilokseni ja säveltänyt oman näköistä musiikkia, miettimättä koskaan sen kaupallisuutta, saati tehnyt kompromisseja miellyttääkseni muita.

Sitten jostain toisesta ulottuvuudesta, korkeammalta taholta sain viestin, että minun pitäisi saattaa biisejäni myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Niinpä otin yhteyttä erääseen ansioituneeseen tuottajaan, jolle kerroin yliluonnollisesta kokemuksestani.

Yksissä tuumin keräsimme koolle raadin, jolle esittelin matskuani. Valkkasimme sieltä sopivia vaihtoehtoja lähteä työstämään eteenpäin. Tuottajaksi valikoitui siis Petri Kokko, joka lupasi vastata sovittamisesta, äänittämisestä, miksaamisesta ja itseasiassa koko tuotannosta. Studioon Pete kutsui Suomen eturivin studiomuusikoita, kuten Anssi Nykänen (rummut), Harri Rantanen (basso), Jari ”Heinä” Nieminen (kitara), Pekka Kuorikoski ja Nina Tapio (taustalaulut), ynnä muita alansa ykkösiä. Näin alkoi tinkimätön tuotanto saada mun biisejä single kerrallaan kansan tietoisuuteen.

Otin yhteyttä erääseen musiikkialan konsulttifirmaan, Bubbly Pink, josta kyselin neuvoja mitä mun pitäisi seuraavaksi tehdä edetäkseni asiassa eteenpäin. Niinpä kävimme palaveria, suunniteltiin artistibrändiä, hahmoteltiin julkaisutahtia, buukattiin promokuvauksia, meikattiin, stailattiin ja föönattiin. Olin yhteydessä sinne ja tänne, koitin etsiä oikeita kontakteja, jotta kaikki asiat tulisi tehtyä huolellisesti ja ammattitaidolla. Pikkuhiljaa pöydällä alkoi olla hahmotelmia, ihmisiä, tekijöitä ja tahoja, joiden kanssa saataisiin aikaiseksi musiikkia, valokuvaa, stailausta, videota, kotisivua, jakelua, tiedottamista, graafiikkaa, somea ja kaikkea muuta, mitä tämä musabisnes kokonaisuudessaan pitää sisällään.

Itte pitää tehä kaikki

Mulla on ollut aina sellainen motto, että ”jos jotain haluaa saada aikaiseksi, niin itte pitää tehä kaikki”. Ja toisaalta myös ”itte kun tekee, niin sitä saa mitä tulee”. Ne on vähän ristiriidassa keskenään, joten näistä sovelsin yhdistelmän ja etsin kaikki kontaktit ja ammattilaiset itse ja heidän avullaan saisin soolourani keskeiset asiat hoitumaan tyylikkäästi ja laadusta tinkimättä. Nyt ei tarttis itse enää kuin keskittyä tekemään lisää hyviä biisejä ja tulkitsemaan niitä hyvin.

Nyt on saatu pyörät pyörimään ja kaikkialla tapahtuu. Fiilis on mahtava ja olen tosi innostunut, kun olen päässyt tekemään hommia alan ammattilaisten kanssa. Hyppy kulkee, elämä maistuu ja musiikki on mahtava juttu!

Siirry sivun alkuun